Massief hout = volle planken, rechtstreeks van de boom

De beste houten panelen zijn gemaakt van massief, puur hout zoals eik of beuk, in plaats van het vaker voorkomende composiethout en zijn verkregen door volgroeide en gerijpte bomen te kappen. Hoewel andere houtsoorten over het algemeen goedkoper dan massief hout , hebben ze slechts een kwart van de sterkte van echt hout.

Voor- en nadelen van massief houten panelen en bewerkt hout

  • Massief houten panelen hebben prachtige nerven die volledig natuurlijk zijn, dus geen twee oppervlakken zijn hetzelfde.
  • Houtkleuren variëren van licht tot donkerbruin en zelfs rood, afhankelijk van de gebruikte houtsoort.
  • Massief hout is duur en wordt beschouwd als een niet-hernieuwbare hulpbron, aangezien bossen er lang over doen om terug te groeien wanneer ze worden gekapt. We kunnen dit echter weerleggen doordat wij onze voorraad halen uit Sloveense bossen die er alles aan doen om steeds hun bossen te hernieuwen.
  • Bewerkt hout en is een composietmateriaal dat wordt gevormd door strengen, deeltjes, vezels of fineer of dunne houten platen die aan elkaar worden gekleefd zoals MDF, spaanplaat, multiplex. Het is goedkoper maar krassen en watervlekken kunnen niet worden gerepareerd. Er is een extra risico op barsten en kromtrekken aangezien bewerkt hout niet uitzet en krimpt zoals natuurlijk hout dat doet. Deze houtsoort kan ook niet buitenshuis worden gebruikt, bijvoorbeeld op het terras. Het zal water opnemen en kan zelfs beginnen te desintegreren. Meubels gemaakt van bewerkt hout gaan niet zo lang mee als massief houten meubelen en moeten veel vaker worden vervangen.

De toepassing van Massief houten panelen

Massief houten panelen zijn erg geliefd bij interieurprojecten. Dit hout staat synoniem voor puur natuurschoon en is in vele varianten te verkrijgen afhankelijk van de boomsoort. Massief houten panelen zijn de lievelingen van de schrijnwerkers: tafels, kasten, wandpanelen, deuren. Het is een geliefd hout voor alle vaklui. Een opkomende trend is het bekleden van huizengevels met massief houten panelen!